Det blir en del godis när jag tränar mina hundar, det blir det väl för alla som tränar belöningsbaserat och inte minst för klickertränare. Men vad proppar vi egentligen i våra hundar?
Men en så stor hund som Dacke så känns det som om jag kan ge hur mycket som helst; köttbullar, korvar, pannkakor, kyckling, frolic osv. Men med en liten hund så märks det ganska snart på magens utseende; den växer. Och oavsett så kan man ju fråga sig hur nyttigt det är med allt fett, salt, socker, färgämen osv.
Så häromdagen letade jag lite efter recept på att göra eget mer ”naturligt” hundgodis. Och hittade bland annat den här artikeln (som jag tycker hade bra tips) på http://benganbus.wordpress.com/hundgodis-recept/
Det vanligaste receptet om man surfar runt och letar är nog det på torkad blodpudding:
Blodpudding hackas i önskad storlek och torkas i ca 100 grader tills de är helt torra.
En variant är lövbiffen:
Torka lövbiff i ugnen i 150 grader, klipp sedan i lagom stora bitar.
Förvånansvärt många gör hundgodis med spannmål i, det vill jag försöka undvika. Har du tips om bra, nyttigt hundgodis som man kan göra själv så är du varmt välkommen att ge det!
Jo, det är sant att en del av det är lite slafsigt. Men kokt/grillat kött, framförallt kotlett eller filé är inte så kladdigt tycker jag.
Och det är sannerligen halvkul att vantarna luktar av fiskbullar efter ett träningspass ute :-)
Jag får testa att torka dem i ugnen, efter receptsidan som du tipsade om!
Wivan, det låter som att du föredrar slafsigt godis :), och det brukar onekligen vara populärt… men som sagt lite slafsigt att hantera… Fryst blodpudding var nytt, det ska jag prova, tack! (Jag torkar min i ugn).
Jag brukar köra lövbiff/enkla grytbitar som jag bara kokar i vatten och sedan tärnar/klipper i små bitar. Ibland har jag kokat färsk lever – luktar illa men hunden gillar :-)
Och färsk blodpudding funkar här i huset. Jag skivar och fryser in, tar sen upp någon eller några skivor och tärnar inför träning.
Grillad kyckling brukar vara ganska bra att skära i små bitar, liksom kycklingfilé som är grillad eller ugnsbakad.
Jösses vad mycket jag kan om godis… :-)
haha, okej, jag kikade närmare och tänkte, vilken konstig form den tomaten hade men det var alltså ett körsbär…
Njae… jag tror faktiskt att det är ett körsbär om det är bilden från picknicken vid Mårbacka. :-)
Dacke har en cocktailtomat på nosen :). Det och oliver är det enda han inte äter, annars kan jag belöna med precis vad som helst. Kyckling är en favorit men blir det inte lätt smuligt? Jag har nog köpt färdig ”salladskyckling” och den kanske är ihoppressad på ett sätt så den smular.
Bra inlägg! Med Vixhens mage nu så får jag verkligen tänka efter vad jag ger honom. Just nu så brukar jag köpa en hel, fryst kyckling (billigt och bra) och slänga den i en stor kastrull vatten så får den stå och koka ett bra tag medan jag är hemma. Sen svalna och så pillar jag bort köttet och fryser in i ”portionsförpackningar”. Han älskar sin kyckling!
Men vad är det Dacke har på nosen?!? Ser ju ut som en JÄTTE-DACKE med ett rött äpple på nosen ;0)