Detta med att utfodra sin hund på rätt sätt är som att ge sig in i en mycket tät och snårig djungel.
Jag föredrar att skaffa mig någon eller några erfarna och kompetenta djungelguider. Och att lyssna på andras erfareneheter av att ta sig igenom djungeln. Och lägga ihop det jag hör med mina egna iaktagelser – och erfarenheter – och sedan testa vad som funkar för min hund. Men jag hade önskat att det fanns enkla svar!
Totte har ju två problem som i kombination gör det hela mycket mer besvärligt; allergi OCH magproblem. Det vill säga; om det nu ÄR två problem… Troligtvis hänger dem ihop. Saker och ting gör ju ofta det.
När jag lyssnar på vänner och bekanta som haft allergi- och/eller maghundar så landar de i stort sett alltid på samma ställe: Torrfoder går bort. Färskfoder kommer till.
Men det verkar inte kunna vara vilket färskfoder som helst heller, för stärkelserik och proteinrik mat verkar kunna ställa till det till exempel. Vissa hundar verkar tåla vissa proteiner bra men inte andra. Någon verkar tåla potatis men inte ris…
Jag minns när Dacke fick problem med magen när han var ung och hur vi försökte byta foder men inget hjälpte. Tills vi började barfa honom. Det i sig var en halv vetenskap och vi stod i timmar och kokte grönsaker och malde kött och ben. Jag glömmer aldrig en mörk natt då vi stod med motorsågar, pannlampor och svarta sopsäckar i djupaste skogen och sågade upp en halv älg. Men allt slit lönade sig – frisk blev han. Så småningom kunde vi gå över till ett färskfoder som funkade bra på honom, med lite ben som komplement.
Jag vill inte dit igen. Jag orkar inte stå och mala mat och hacka grönsaker och slafsa med en massa äckligt rått kött (jag är vegetarian). Dock verkar kunskapen kring det här med vad bra mat är för en hund, ha utvecklats lite. En del barf-råd verkade ju rätt galna – man gav hela kycklingvingar där hunden skulle krossa benen själva innan den svalde, till exempel. Dacke var ju tvungen att kräkas upp de där benen efter en dag och hur bra var det att kräkas var och varannan dag? Inte så bra för en hund med magkatarr, kan man tycka… (Jag skaffade en köttkvarn som kunde mala ner dem istället).
Det hade ju varit skönt om det fanns en väl dokumenterad vetenskap kring detta ämne. Så det hade varit lättare. Men det här verkar vara ett tämligen outforskat område. I alla fall är det väldigt svårt att hitta vetenskapliga studier på detta ämne, jag tar gärna emot tips!
När jag kollar runt på internet så verkar det nästan vara två läger, om man vill hårdra det lite, som strider om vem som har rätt, och som är arga på varandra. Torrfoderproducenterna och färskmatförespråkarna.
Vetenskap kan ju som sagt vara bra :), men man får inte glömma att som man frågar får man svar. Det ställs inte alltid rätt frågor, eller bara ett begränsat antal frågor. Och om det finns liten eller väldigt begränsad vetenskap på ett område så kan det vara riktigt dumt att lyssna okritiskt (det är det väl iofs alltid). Då blir det ju lite svårt att omsätta vetenskapen i praktiken. För det är ju till praktiken vi vill; hur ska vi bäst att utfodra våra hundar?
Alltså; återstår erfarenhet. Och det är då det blir intressant att lyssna på dem som har lång erfarenhet av utfodring av hundar. OCH det är här det blir lite spännande. Personligen dras jag till dem som utforskar och ifrågasätter det redan kända, det accepterade, det normativa. De som tänker utanför boxen. Det är liksom där utveckling sker.
Det är en djungel, som sagt. Jag försöker tillkalla mitt sunda förnuft. Jag har i mitt halvlånga liv haft otroligt god hjälp av att tänka helhet och att tänka utanför ramarna. Jag har god erfarenhet av alternativ medicin till exempel. Och av vad bra mat kan göra för hälsan.
Men jag är långtifrån en expert. Så jag måste lyssna på andra. Just nu lyssnar jag en hel del på två kvinnor som verkar ha något intressant att säga om utfodring av hundar. Och de kommer säkert leda mig vidare till att lyssna på andra.
Dels är det Anne-Li på Hundapoteket. (Tipstack till Marie som kommenterade ett tidigare inlägg!)Hon har rekommenderat mig att testa foderkombon vom och ris (med tillskott som kalk och Standardt Immun). Läs gärna Anne-Lis blogg och hennes artiklar, särskillt denna som kopplar ihop klåda och magproblem: http://helahunden.wordpress.com/2011/11/07/klada-ett-magproblem/ och denna: http://helahunden.wordpress.com/2011/10/17/spannmalsfritt-och-artanpassat/som handlar om vad stärkelse gör med tarmfunktionen (klistrar!). Tänkvärt!
På ett liknande spår är Lena på GG hund och katt. Lena är kvinnan bakom fodret Standardt. Jag bodde i många år granne med GG och hade klickerkurser i affären, så jag vet att foder och näringslära för hund är ett område som ligger den kompetenta personalen varmt om hjärtat.
När Totte återigen blev dålig i magen i lördags morse (kräktes rosafrägat skum och hade diarré) så fick jag panik. Båda dessa kloka kvinnor kunde lugna mig lite (båda ger gratis råd kring utfodring). Lena är också inne på vom och ris-spåret, med lite andra proportioner än de som Anne-Li föreslog. Lena har dessutom lagt till lite, lite rivna, kokta morötter i kosten. Just nu följer jag det rådet, så får vi se.
Som Anne-Li skrev; ”Ibland får man bara prova”. Båda sa dessutom, med lite olika ord; ge inte upp, det ska gå att få ordning på det här.
Jag håller fast vid de orden. Som en skeppsbruten vid en livboj.
Tack för att du påminde mig om Jill, Tina. Jag har hennes lilla bok någonstans och köpte även mat ett tag, då det begav sig med Dacke, från henne. Ska genast gå in och läsa hennes texter.
Hej Lena!
Angående BARF – har du varit in på http://www.jipotimas.se och läst?Jill har fött upp boxer på BARF under många år och har också BARF-företag där hon säljer BARF. På sidan finns en del intressanta artiklar och också olika matscheman bla. för allergihundar och hundar med magproblem och hur man går över till BARF för känsliga hundar.
Camilla: Det var inte dosen som hon rekommenderade annorlunda utan hon tyckte att jag först skulle fasa in kalken (ja, Standardts) och när den så att säga var på plats sedan börja med Immun. Jag följer mängdrekommendationen på paketet annars och har inte fått några andra instruktioner angående det! :)
Ja precis, kalken får man inte glömma.. (jag glömde att skriva att jag ju ger kalk istället för benen nu..;) )
Använder Standardts Kalk, tänkte kanske testa benmjöl oxå..och då även att mala lite ben själv om jag hittar nån köttkvarn som klarar av det.
Är det Kalk du ger nu eller kalcium i form av benmjöl?
Jag tycker det är svårt att veta mängden (om man nu behöver justera från den rekommenderade dosen)
Vad har du fått rekommenderat för dosering av tillverkaren om du inte ger det som står på förpackningen?
Camilla: Som jag har fattat det så är kalk väldigt viktigt att tillföra, jag har börjat med kalk och ska inte ta in Immun än (efter rekommendation från tillverkaren), men jag trappar upp det väldigt långsamt. Jag tycker det är svårt just detta att ta in en sak i taget och ha tålamod! Köttkvarnen hörde till min matberedare men den gick sönder efter ett tag. En kompis köpte en riktig restaurangkvarn på auktion – den malde allt.
Intressant att höra om det här då jag också är mitt uppe i det. Ger rå mat, grönsaker etc men inte mycket andra kolhydrater nu.
(Skulle iofs kunna ge lite andra kolhydrater i form av tex ris, men provar mig fram med en sak i taget)
Barfade ett tag men vovven blev lite konstig i magen efter ett tag av benen.
Tyckte tex att min hund började klia sig mer när hon fått enbart vom i 5 dagar..
Tycker det är lite svårt att veta om hon får i sig allt hon behöver men tänkte testa standardt Immun nu för att vara på den säkra sidan..
Fortsätt gärna att uppdatera hur det går med maten, för jag är jätteintresserad och vill också lära mig så mycket som möjligt, höra erfarenheter etc!
Finns det någon som inte mått bra på rå mat tex?
Förresten, tänkte börja mala lite ben, vad hade du för köttkvarn som klarade av att mala benen?
Lycka till med Totte och maten!
Tack för era historier och lyckönskningar. Jag är nu ÄNNU mer nyfiken på vad det är som gör att det blir si för en hund och så för en annan. Jag vill verkligen lära mig mer om det här! Totte mår PRIMA än så länge, på den senaste dieten. Men man ska inte ropa hej!
När min labbe Ragnar var ung och åt bara torrfoder var han ofta lös i magen och bajsade slemmigt. Jag gick också över till barf då, men i motsats till Dacke hade Ragnar inga som helst problem att smälta ben. Han kunde smälta i stort sett alla ben, och allt kom bara ut i form av kalkrika hård bollar!
Det verkar vara oerhört individuellt hur hundmagarna klarar att bryta ned ben. Testade även att ge kycklingvingar till pudeln Bosse med följd att han blev jättedålig i magen… han tål kycklinghals men där går gränsen.
När det blev fler hundar i familjen, och då en hund med mage som inte klarade att bryta ned ben så övergav jag barfandet. Mest av lathetsskäl… ;) Tänker INTE stå med kvarn!
Tack och lov har ingen av mina några allergier, så vi kan prova oss fram både bland torr- och färskfoder. Och det intressanta är att Ragnar, efter perioden med barf, aldrig fick tillbaka sin känsliga mage! Det var som den återhämtade sig helt och efter det har vi inte haft några som helst problem med att ge honom torrfoder!
Efter sitt magsår så får Ragnar veterinärfoder intestinal och det fungerar bra. Doris och Bosse får VoH till frukost, och olika torrfoder (för det mesta spannmålsfritt men inte alltid) till middag (mest praktiskt eftersom de nästan alltid tränar för middagen).
Har inte märkt att mina reagerar på spannmål, faktiskt. Men som sagt, riktig djungel därute! :o
Hoppas du har hittat lösningen för Totte!
Min hund hade/har magproblem dock sörre utsträckning precis när jag fick honom. Han spydde av torrfoder kvittar vilket han fick, så vi gick snabbt över till färkmat. Gav honom Fodax i många år, och aldrig fick han problem med magen, spydde kunde han göra någon gång ibland med vi kom på att hans mage var tom och började ge honom ”nattis snacks” och sedan blanda ut maten med havregrynsgröt.
Tyvärr har jag fått byta foder pga leveransproblem då Fodax inte har någon återförsäljare. Testade Nordic Bas först. Men helt plötsligt dök ett problem som aldrig tidigare dykt upp. KLÅDA. Antagligen så är det kolhydraterna han reagerar på då det är mer kolhydrater i Nordic än i Fodax (dock har vi inte kollat hos veterinären eller liknande utan det är helt mina egna tankar). Nu har vi gått över till VoH med ris i. Ingen klåda och inga kräkningar. Han bajsar minimalt och är en aning trög (många hundar blir det av VoH), ger honom 2½ tsk psylliumfrön som jag blandat med vatten i kvällsmaten samt standarts fiskolja. Har verkligen hittat rätt foder för honom, dock svider det i plånboken lite då VoH är betydligt dyrare än Fodax, men man får ta det goda med det onda ;). Stort lycka till!
Hoppas detta funkar. Dessutom smidigare än att såga älg…