Idag ringde veterinären och meddelade svaren på de biopsier som han tagit i magsäcken och tjocktarmen på Totte. Han konstaterade att Totte har en grovtarmsinflammation och en magkatarr med ”lindriga förändringar i både tjocktarm och magsäck” och ”därför troligen i resten av tarmsystemet också”.
Provsvaren visar ökad förekomst av lymfocyter och plasmaceller. Diagnosen är lymfoplasmocytisk inflammation.
Lymfocyter är bra grejer – de är en slags vita blodkroppar som försvarar kroppen från främmande ämnen, en slags ”kroppens krigare”. Lymfocyterna och plasmacellerna (som också hör till immunsystemet) i sig är alltså inte problemet. Det är deras stora närvaro i de prover som tagits som säger något om att här har immunförsvaret behövt gå ut i krig mot ett ämne som det absolut inte vill ha i kroppen.
Vilket ämne går inte att säga helt säkert. Min veterinär gissar dock att det är någon form av protein. Till exempel nöt- eller grisprotein. MEN jag personligen är öppen för andra tankar; det skulle också kunna handla om kolhydrater. Eller både och. Men om detta vet varken han eller jag säkert, här gäller ”trial and error”.
Han säger vidare att det med största sannolikhet är så att kliandet och magproblemen hör i hop. Kliandet är en reaktion på det ämne som kroppen inte vill ha/tål. Här har jag också hört lite annat; att just lymfoplasmocytisk inflammation INTE har med allergi att göra, alltså borde det inte höra ihop. Men, men, jag är ingen expert och spontant känns det ju som om att det vore osannolikt att det INTE hör ihop… Jag ska försöka ta reda på mer fakta om det.
Veterinären konstaterade att det här är en kronisk tarmsjukdom som i vissa fall kan självläka. Men att det är vanligast att man kortisonbehandlar under inledningsvis tre veckor. Kortisonet kan göra att tarmen får vila ett tag och den kan då återhämta sig så pass att inflammationen lägger sig.
Eftersom Totte varit fin-fin i magen på sin senaste diet, som han har haft i två veckor, så tyckte vi båda att det är värt att fortsätta försöka med den och INTE sätta in kortison. Det vill man ju undvika i möjligaste mån eftersom det samtidigt ställer till det i kroppen på olika sätt. Hade Totte varit sjukare så hade jag så klart valt den vägen om min veterinär ansåg att det vore nödvändigt. Men jag har en klok och kompetent veterinär som tror på ”trial and error” i viss utsträckning.
Appropå det så pratade vi lite om huruvida jag borde byta ut det fett som Totte får nu; han får ju ister. Första veckan fick han en tesked om dagen men nu har han fått två teskedar. I samband med att jag höjde fettet började han klia sig rätt mycket mer än tidigare. Jag ska ta upp detta med fodercoacherna och se vad de säger.
Det där med att veterinären säger ”kronisk tarmsjukdom” tänker jag inte haka upp mig alldeles för mycket på. Det kan ju låta lite ledsamt. Men kroniskt säger man nästan om allting som pågått x-antal dagar. Vem har inte haft ”kronisk bronkit” till exempel? Man kan ju bli helt symptomfri fast att man har en så kallad kronisk sjukdom – om man till exempel hittar vad som triggar igång symptomen eller ger kroppen stöd så den kan ”ordna upp” det hela själv.
Mitt största problem just precis nu, förutom att kliandet ökat de senaste dagarna, är att jag har så svårt med vad jag ska ge för godis när jag tränar (och det är ju, om man jämför, inte världens värsta problem direkt). Jag har fått tipset lunga, men jag måste vara lite försiktig med det för en gång blev han lite lös i magen av det. Tror jag. Om det inte var en tillfällighet.
Ja, kära nån. Jag har utvecklat en viss känslighet för hur min hund reagerar eller inte reagerar på saker och ting, om man säger så.
Men nu siktar vi på att få Totte helt frisk igen! Det är det enda som gäller. På vägen får jag lära mig en massa nya saker, om lymfocyter och andra krigare till exempel.
Åh vad skönt ändå att de hittat någonting! Det värsta är ju att inte veta… hoppas att Totte blir helt bra snart!
Och TACK för grattis och fin-fin kommentar på bloggen <3!
Haha, ja, de enkla svaren lyser med sin frånvaro :o). Fast ju mer jag läser desto intressantare blir det, ändå. Tack för förtydligandet. Det är guld värt att ha din kompetens runt hörnet.
Javisst kan det det! Det kan mkt väl bero på en allergisk reaktion, men det behöver inte vara så. Man skiljer på eosinofil gastrit och lymfocytär gastrit och då eosinofila ”celler” mer är involverade i allergiska reaktioner så säger man att eosinofil gastrit mest orsakas av allergier (i storre utsräckning än lymfocytär). MEN, ofta är dessa immunologiska celltyper båda involverade och i olika förhållanden så det ena utesluter inte det andra. De har överlappande funktioner med och båda kan vara involverad i en allergisk reaktion fast med lite olika uppgifter. Biology sucks!!! Allt ska hela tiden vara så komplicerat ;0)
Jenny; intressant länk. TACK. Och lite jobbig (känslomässigt så väl som de medicinska termerna :o)) att läsa. Men där står det: ”The reason plasma cells and lymphocytes (cells produced in lymphoid tissue) accumulate in the lining of the intestine is not clear but is thought to involve an immunological reaction to antigens present in food, bacteria, or parasites.” Alltså kopplas det till foderallergi som jag ser det, eller?
Tack Marie och Camilla för er uppmuntran! Inställningen går upp och ner, kan jag säga… Jag FÖRSÖKER dock tänka positivt och konstruktivt. När det gäller Tottes foder så har han fått färskfoder från att han var några månader gammal. MEN jag har hela tiden gett torrfoder som godis, rätt mycket. Och i från maj ca fick han ett mål mat om dagen med torrfoder, och det var då kliet sakta dök upp. I augusti slutade jag helt med torrfoder, även som godis. I november fick han magkatarr. I december diarée och blodig kräkning. Magen har mao inte varit jättedålig länge, vilket talar för att vi skulle kunna komma till rätta med det helt.
Jag tycker också du har en fantastisk inställning trots det är så jobbigt med sjuka djur.
Måste passa på att fråga om Tottes foder då han började bli dålig.
Har han alltid gått på färskfoder eller har han ätit torrfoder förr?
Hoppas det blir bättre nu när ni fått lite klarhet i vad som fattas honom!
Lite mer info kan du hitta på:
http://www.lowchensaustralia.com/health/boweldisease.htm
/J
Ja, vad svårt det här är! Men det gäller att se det som funkar och försöka hitta anledningarna till varför det ibland blir bättre, ibland sämre. Jag tor du är inne på ett intressant spår Jessica – det är min upplevelse att kliet kommer ca 1/2 – 1 dag efter att han fått något som han inte tål. Det här med tröskelvärden är ju det riktigt svåra! OCH om det uppstår reaktioner i kombination… Oj,oj, oj, inte lätt.
Hoppas han fortsätter att funka på denna dieten, eller hoppas han slutar få klåda. Håller tummarna för hans lilla mage.
Magen och huden är inte riktigt i sync. Har du teorier om varför (vet jag iofs att du har…) Jag tänker att magen kanske reagerar snabbare, att huden försämras på lite längre tid, med en viss eftersläpning och även återhämtar sej med eftersläpning. Det är en variant och jag är inte biologiskt eller medicinskt kunnig. Andra varianten är tröskelvärdet, att det förekommer ett ämne men beroende på dosen eller kombinationen med ett annat ämne så erhålls reaktion. Alltså, om han är allergisk mot tre ämnen så får han inte reaktion på bara det ena förrän det kombineras.
Håller tummar och tassar, Disa-Kalle-Zlatan.
Skönt på ett sätt att dom faktiskt hittade något – men stackars lilla Totte… och dig! Tycker att du har en fantastisk inställning!! Du har ju redan kommit en bra bit in i foderdjungeln och börjat hitta det som faktiskt funkar. Håller tummarna för att du hittar nåt bra som funkar som belöning…
kram till dig och Totte